Kornjace

Testudo hermanni boettgeri-ČANČARA
2007/11/19,20:18


Čančara stara 9 mjeseci prilikom sunčanja.

Taksonomija i rasprostranjenost
Ovo je vrstu vrlo teško taksonomski odrediti. Poznate su dvije podvrste: Testudo hermanni boettgeri i Testudo hermanni hermanni. T. h. hermanni obitava na području jugozapadne Europe (Italija, Francuska, Španjolska) i ima karakterističan izgled na svim lokalitetima. T. h. boettgeri je prisutna na području primorskih krajeva Hrvatske, svih Balkanskih država te u Turskoj. Za razliku od T. h. hermanni, T. h. boettgeri ima jako različite karakteristike na različitim staništima te će možda biti potrebno iznova odrediti podvrste vrste Testudo hermanni.
Kako se u Hrvatskoj nalaze samo T. h. boettgeri, ovdje će biti pisano samo o njoj iako je skrb za jedne i druge gotovo identična. Hrvatski naziv je obična čančara, a češće samo čančara.
Engleski nazivi su Western Hermann's tortoise (T. h. hermanni) odnosno Eastern Hermann's tortoise (T. h. boettgeri)

Prirodni okoliš
Oba vrsta je primarno živjela u mediteranskim hrastovim šumama, ali zbog ljudskog djelovanja takvih staništa više gotovo da i nema. Danas Testudo hermanni najčešće živi u makijama.

Veličina
T. h. boettgeri je veća od T. h. hermanni. T. h. hermanni narastu oko 12-14 cm, a T. h. boettgeri oko 20-22 cm. Ženke su redovito veće od mužjaka.

Prehrana
Testudo hermanni su isključivi biljojedi. Hrane se travama, lišćem, stabljikama i sličnom zeljastom hranom. Raznim plodovima se rijetko hrane i to samo kao dodatak ostaloj hrani.

Razlikovanje spolova
Odrasle ženke su uvijek veće od mužjaka. Mužjaci imaju lagano udubljen plastron i znaju biti agresivni. Rep im je duži sa kloakom smještenom više prema kraju repa.

Izgled
T. h. boettgeri je kornjača manje veličine. Naraste oko 20 cm. Ženke su obično nešto veće, a mužjaci manji. Ima kupolast oklop, maslinaste ili žute boje sa tamnim mrljama.

Napomena
U Hrvatskoj je čančara zaštićena vrsta te za svaki kontakt, držanje ili slično treba imati dozvolu nadležnoga ministarstva. Osobe koje neovlašteno ubiju ili otuđe čančaru iz prirodnog staništa podliježu kazni od 4000 kuna.
Graptemys pseudogeographica kohnii-KONI KORNJACA
2007/11/19,20:16


Mladi primjerak koni kornjače. Autor fotografije: J. Harding.

Taksonomija
Graptemys pseudogeographica kohnii (eng. naziv je Mississippi Map Turtle)
Ovu ćete kornjaču moći naći i pod imenom Graptemys kohnii, ali je to krivo ime.

Rasprostranjenost
U prirodi ove kornjače obitavaju u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država oko rijeke Mississippi.

Prirodni okoliš
Koni kornjače su riječna vrsta. Vole čiste rijeke, jezera i mrtvaje sa obilnom vegetacijom i mnoštvom kukaca i riba.

Veličina
Razlika u veličini mužjaka i ženki kod ove vrste je posebno izražena. Ženke mogu biti velike do 25 cm, a mužjaci su nešto manji od 15 cm.

Prehrana
Jedu najviše meso, a stariji i malo biljne hrane. Vole puževe, račiće, crviće i kukce.
Izgled
Mlade ćete lako prepoznati po nazubljenom oklopu i smeđe-zelenim šarama. Odrasli primjerci zadržavaju šare na koži ali im oklop postaje smeđ. Također nemaju nazubljeni oklop već "šatorasti" izgled.

Napomena
Graptemys pseudogeographica kohnii nije kornjača za početnike. Traži kvalitetnije uvjete od crveno-uhe kornjače i sramežljivija je. Ovoj kornjači nećete moći prići dok se sunča i uvijek će se probati sakriti od vas. Hrvatski naziv joj je koni kornjača.

 

Trachemys scripta scripta-ZUTOUHA KORNJACA
2007/11/19,20:15


Yellow-bellied Slider kornjača oko 6 mijeseci. Autor fotografije: John White.

Taksonomija
Trachemys scripta scripta (eng. naziv je Yellow-bellied Slider)

Rasprostranjenost
U prirodi ove kornjače obitavaju u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

Prirodni okoliš
Žive u slatkim vodama, u polu-vodenom okruženju jezeraca, potoka i rijeka. Vole pjeskovita dna i umjerenu vegetaciju. Trebaju suhu, toplu kopnenu površinu te puno toplije vode za plivanje.

Veličina
U prirodi, u pravim uvjetima mogu narasti i do 30 cm. U kućnim akvarijima narasti će oko 25 cm u razdoblju od 3 do 7 godina. Ženke su najčešće krupnije od mužjaka koji će dostići dužinu oklopa oko 20 cm..

Životna dob
U prirodi dožive oko 20 godina, ali u zatočeništvu žive i preko 40 ako im se omogući hibernacija (a to je vrlo teško).

Prehrana
Hrane se raznoliko, ali u mladosti najviše mesom. Kako stare polako prelaze na vegetarijansku prehranu. Hrane se ribicama, kukcima, vodenim puževima i vodenim biljem. Hrane se i strvinama.

Razlikovanje spolova
U mladosti je gotovo nemoguće razlikovati spolove. Poslije, mužjaci imaju duže prednje pandže (jako, jako duge), a kloaka im je smještena više prema kraju repa. Rep im je duži i tanji, a plastron im je ponekad lagano udubljen. Ženke su veće od mužjaka.

Izgled
Trachemys scripta scripta je izgledom dosta nalik Trachemys scripti elegans. Za razliku od nje, nema crveno mrlje po glavi, a donji oklop (plastron) je kod starijih primjeraka u potpunosti žut.

Napomena
Trachemys scripta scripta je kornjača koju će te teže nabaviti u Hrvatskoj. U svojoj redovnoj ponudi ima je Pet Centar u Zagrebu. Hrvatski naziv mi nije poznat, ali je u Pet Centru zovu Katers kornjača. Pretpostavljam da naziv katers potječe od engleskog naziva jedne druge kornjače koja s ovom nema nikakve veze. Zbog ovih razloga ovu kornjaču ću ovdje nazivati njenim engleskim nazivom: Yellow-bellied slider (žuto-trbušna kornjača).