Kornjace

« Saveti | Main | Morske kornjače kreću se pomoću magnetizma »

FAQ za vodene kornjace
2007/11/18,23:14

1. P: Zašto moja kornjača odbija svu ponuđenu hranu?

O: Kornjače znaju odbijati hranu zbog neke bolesti, prilagođavanja na novi okoliš, gutanja stranih tijela (pretjerano gutanje kamenčića) ili neprikladnog smještaja. Neke kornjače odbijaju hranu i u dobrim uvjetima držanja, to zna potrajati nekoliko dana, tjedana pa čak i mjeseci. Nama zasad razlozi nisu poznati.

2. P: Zašto moja kornjača cijele dane leži (miruje ili spava) na dnu akvarija?

O: Postoji mogućnost da je vaša kornjača bolesna-provjerite na popisu "bolesti". Kornjače znaju mirovati zbog preniske pa čak i previsoke temperature, nedostatka vitamina (nepravilna prehrana) i ostalih nepogodnih uvjeta u njihovoj nastambi.

3. P: Zašto moja kornjača ne izlazi na kopno?

O: Postoji više mogućih razloga zašto kornjače ne izlaze na kopno: temperatura vode i kopna je možda previsoka, nemaju osiguran pristup kopnu, na kopnu se možda osjećaju ugroženo zbog nečije prisutnosti. Kornjačama treba neko vrijeme da se priviknu na novu okolinu i ako su ostali uvjeti osigurani vaša će kornjača s vremenom početi izlaziti na kopno, potrebno je malo više vremena da kornjača stekne vaše povjerenje i počne izlaziti na kopno uz vaše prisustvo.

4. P: Koji je pravilan smještaj za moju kornjaču?

O: Kornjače se nažalost još danas prodaju u plastičnim posudama sa palmicom. To nije pravilan smještaj za vašu kornjaču! Pravilan smještaj kornjače je akvarij sa kopnom, filterom, grijačem, adekvatnom rasvjetom… o pravilnom smještaju možete pročitati ovdje .

5. P: Zašto kornjača treperi prednjim nogama?

O: Treperenje nogama/noktima je najčešće udvaranje mužjaka ženki kako bi ih naveli na parenje, no ima slučajeva da ženke trepere prema mužjacima a ima i istospolnih “udvaranja”. Neki smatraju da je treperenje znak dominacije.

6. P: Da li smijem puštati svoje kornjače u šetnju?

O: Vodene kornjače se u pravilu ne bi smjele puštati u šetnju iz razloga što ih time izlažete stresu i mogućnosti da se razbole (prehlade i upale). Uvijek ima iznimaka, neki vlasnici su navikli svoje kornjače na česte izlaske iz akvarija no bolje je ne provoditi takvu praksu iz navedenih razloga.

7. P: Čime da hranim svoju kornjaču?

O: Pravilna prehrana kornjača ne sastoji se samo od račića i granula, kornjačama je potrebno i meso, povrće pa čak i malo voća ...o pravilnoj prehrani možete pročitati ovdje .

8. P: Zašto me kornjača grize?

O: Kornjača grize vašu ruku jer ju smatra izvorom hrane, isto tako grize u slučaju ako se osjeća ugroženo.

9. P: Zašto kornjača puše odnosno sikče na mene?

O: Siktanje ne znači da je vaša kornjača ljuta i da vam prijeti! Kako kornjača ne može zbog oklopa širiti i skupljati svoj prsni koš, pri udisaju proširena pluća zauzimaju puno prostora u njenom oklopu. Kornjače u slučaju opasnosti uvlače sve udove i glavu u oklop a pritom moraju brzo izbaciti zrak iz pluća što mi čujemo kao siktanje.

10. P: Zašto moja kornjača pliva u koso?

O: Vaša kornjača najvjerojatnije ima upalu pluća, više o toj bolesti možete pročitati ovdje .

11. P: Kakvu filtraciju treba moja kornjača?

O: Kornjača kao i ostale vodene životinje zahtijeva mehaničku, biološku i kemijsku filtraciju. O filtraciji možete pročitati ovdje .

12. P: Da li kornjača treba posebnu rasvjetu?

O: Kornjačama je potrebna UVA i UVB rasvjeta kako bi normalno mogle funkcionirati. Više pročitajte ovdje .

13. P: Da li su alge u akvariju štetne za moju kornjaču?

O: Alge u akvariju nisu štetne za vašu kornjaču.

14. P: Da li je potrebno pripremati vodu?

O: Potrebno je priprenati vodu. Vodu možete ostaviti u širokoj plitkoj posudi da odstoji 24 sata, jednostavniji način pripreme vode je dodavanje sredstava za pripremu vode koje možete kupiti u bolje opremljenom pet shop-u.

15. P: Kojeg je spola moja kornjača?

O: Ako je vaša kornjača još mala ne možete razlikovati spol! Spol se može pouzdano utvrditi tek nakon nekoliko godina kada kornjača naraste. Karakteristike spolova možete pogledati ovdje .

16. P: Koliko uistinu mogu narasti crvenouhe kornjače?

O: Crvenouhe kornjače su najprodavaniji gmaz u svijetu, mnogi misle da te kornjače ne narastu velike ali se varaju! Ženke u prirodi mogu narasti čak do 35 cm, mužjaci su nešto manji-30cm. U zatočeništvu ženke dostignu veličinu od oko 25 cm a mužjaci oko 20cm-uvijek ima iznimaka! Rast kornjače u zatočeništvu uglavnom ovisi o uvjetima držanja.

17. P: Koliko dugo žive crvenouhe kornjače?

O: Crvenouhe kornjače u zatočeništvu mogu doživjeti i do 40g.

18. P: Zašto s moje kornjače vise bijele sluzave naslage i zašto joj otpadaju dijelovi oklopa?

O: Vaša kornjača se ljušti-izmjenjuje kožu i pločice oklopa tokom cijelog života.Više o ljuštenju možete pročitati ovdje .

19. P: Uvijek gladna?

O: Kornjača će uvijek tražiti više hrane nego što joj je potrebno, nemojte prehranjivati svoju kornjaču jer se i ona može udebljati! 

20. P: Zašto jede kamenje?

O: Kornjače u prirodi ponekad zbog probave gutaju male količine sitnog šljunka i pijeska. Zbog nepravilne prehrane (nedostatka vitamina) ili bolesti kornjače mogu početi gutati velike količine kamenja koje mogu uzrokovati začepljenja probave a u najgorem slučaju i smrt kornjače. Iz navedenih razloga neki vlasnici svojim kornjačama stavljaju krupnije kamenje (oblutke) koje je veće od kornjačine glave, iako su sitniji šljunak i pijesak prirodniji. Kako ne bi došlo do pretjeranog gutanja kamenja ponudite svojoj kornjači pravilnu prehranu .

21. P: Jesu li kornjače društvene životinje, tj. je li sama ako nema prijatelja?

O: Kornjače su samci, dvije ili više kornjača će se slagati dok su mlade ali kasnije kada spolno dozriju postoji mogućnost da se neće slagati, pogotovo ako se radi o kornjačama istog spola. Osnovni uvjet za držanje kornjača zajedno je da im se omogući veliki životni prostor no niti to ne garantira mir. Ako niste spremni u slučaju neslaganja za svaku kornjaču imati poseban akvarij bolje ostanite na jednoj kornjači!

22. P: Što je hibernacija i da li je potrebna mojoj kornjači?