Kornjace

« Crvenouhe Kornjace | Main | Kratko o njima »

Sve u vezi kornjaca
2007/11/19,12:08
Koliko kornjača košta?
Na mnogo mjesta možete pročitati kako je držanje kornjače jednostavno i jeftino. To je tako ako držite kopnenu kornjaču. Prije nego što nabavite vodenu kornjaču morate znati da li će te to financijski izdržati.
Da bi vam kornjača imala kvalitetan život morati ćete joj osigurati prave uvjete. Prave uvjete će te postignuti velikim akvarijem, grijačem, filterom, raznolikom prehranom i svojim trudom.
Veliki akvarij od 200 litara je minimum kad kornjača naraste. Platiti će te ga oko 600 kn. Tu količinu vode treba zagrijavati (termometar i grijač, 150 kn) i čistiti (filter, 180 kn na skuplje). Za kornjaču ćete izdvojiti 60, a za hranu, dok je mala oko 10 kn na mjesec, a kad naraste i više. Računajte na trošak oko 1000 kn.
Idi na vrh

Kornjača i djeca
Ako imate u kući malo dijete, morate biti sigurni da neće dirati kornjaču. Često će djeca krenuti rukom prema kornjači, a one će to shvatiti kao napad. Tada se kornjača brani ugrizom. Kornjače veće od 10 cm mogle bi ozlijediti dijete. Za takve događaje nije kriva kornjača. Kornjača nije ljubimac s kojim se možete igrati.
Također, brigu o vašoj kornjači neće moći voditi vaše dijete.
Idi na vrh

Trachemys scripta elegans je najčešća vodena kornjača koja se drži kao ljubimac. Hrvatski joj je naziv Crveno-uha kornjača, a u pet-shopovima će vam reći da je to Kalifornijska kornjača. Od kuda ovo Kalifornijska, nije mi nimalo jasno. Naime, ovoj kornjači Kalifornija nije prirodno stanište, ali se može tamo naći zato što mnogi vlasnici puštaju ove kornjače u divljinu.

Trachemys scripta scripta je kornjača koju će te teže nabaviti u Hrvatskoj. U svojoj redovnoj ponudi ima je Pet Centar u Zagrebu. Hrvatski naziv mi nije poznat, ali je u Pet Centru zovu Katers kornjača. Pretpostavljam da naziv
Prehrana je jedna od najvažnijih stvari koja izravno utječe na zdravlje vaše kornjače. Prve savjete o prehrani vašeg ljubimca vam najčešće daju prodavači iz pet shopova koji tvrde da je gotova hrana koju oni prodaju sasvim dovoljna te da ona zadovoljava sve potrebe kornjače. To je djelomično istina.
Kornjaču morate hraniti RAZNOLIKO. Tako ćete najlakše izbjeći najčešće probleme i bolesti. Probajte svaki dan davati različitu hranu kornjači. Gotova hrana ne smije biti jedina hrana.

Koliko i kako hraniti
Čime hraniti
Meso
Biljke
Živa hrana
Bolesti kornjača javljaju se najčešće kod novih i neiskusnih vlasnika, baš kao i ostali problemi. Ipak, ako Vam se kornjača razboli to ne mora značiti da ste loš vlasnik. U svakom slučaju, razmotrite Vaše postupke i probajte naći uzrok bolesti te se pobrinite da se Vaše eventualne pogreške ne ponavljaju. Gotovo u svakom slučaju uzrok bolesti je neprimjeren smještaj ili loša prehrana. Pridržavajte se uputa za prehranu i omogućite Vašoj kornjači kvalitetan smještaj.
Neke bolesti ili opasne ozljede može liječiti samo veterinar te bi Vam bilo korisno kada bi se unaprijed raspitali o veterinarima u Vašem gradu/selu/kraju. Uzmite u obzir da ima jako malo veterinara koji liječe kornjače i ostale gmazove, stoga telefonskim pozivom provjerite ako ste našli odgovarajućeg veterinara.

Koliko i kako hraniti?
Mlade kornjače koje su duge oko 13
cm u oklopu treba hraniti svaki dan, jednom ili dva puta ako su se tek izlegle. Odrasle je dovoljno hraniti svaka 2-3 dana. Dajte joj hrane koliko može pojesti. Kada se najede napravit će stanku. Više joj nemojte davati hranu. Također postoji drugi način kada dajete hrane u veličini njene glave, no to nije najkvalitetnija metoda: suhe hrane bi bilo premalo, a mesa previše. Ako možete pronaći neku sredinu između prve i druge metode, držite je se.
Kornjaču nikako ne smijete hraniti u istom akvariju u kojemu i živi. Hranite je u bilo kakvoj posudi koju ćete napuniti do prve visine na kojoj kornjači pliva, a ne hoda. Voda kojom punite ovu posudu mora biti iste temperature ili malo toplija od vode iz akvarija. Kada nahranite kornjaču ostavite je još 15-ak minuta u posudi da obavi nuždu ako je potrebno. Ovako ćete izbjeći neuredan akvarij i nepotrebno prljanje vode. Kornjaču morate hraniti u vodi jer bi se u protivnome mogla ugušiti.
Idi na vrh

Čime hraniti?
Ovo je najteže pitanje vezano uz kornjače. U prirodi se one hrane ribicama, račićima, puževima, biljkama, strvinama, punoglavcima... Naravno, ovako ćete je teško hraniti u akvariju, ali je izvedivo. U prodavaonicama možete kupiti razne gotove hrane: najčešće sušene račiće (gamare) ili štapiće koji u sebi sadrže "sve što kornjača treba". Ni jedno ni drugo ne smije biti jedina hrana. Kao što je već rečeno, kornjaču zbog njenog zdravlja morate hraniti raznoliko.
Mlade kornjače najviše jedu meso, dok odrasle jedu podjednako meso i bilje. Nemojte kornjaču hraniti nikakvim špekom, pancetama, slaninama, grickalicama... ničim što sadržava neke aditive i konzervanse i velike količine masnoće. Ljudski organizam je navikao na dodatke u hrani, ali kod kornjača će oni najčešće izazvati proljev.
Idi na vrh

Meso
Najbolje bi ih bilo hraniti piletinom, govedinom, ribom ili mekušcima. Možete ih hraniti sirovim mesom, ili ako se bojite zaraze onda je hranite kuhanim mesom. Pečeno i bilo koje drugačije pripremljeno meso nije poželjno niti zdravo.
Od piletine jedu sve, ali ih je poželjno nahraniti i pilećom jetrom i srcem. Srce, pileće i goveđe, je najbogatija hrana koju možete dati kornjači. Također, možete je i hraniti goveđom jetrom. Goveđe meso također treba biti dio prehrani, ali u malim količinama. Svinjetina se ne bi smjela davati jer je premasna, ali se može napraviti iznimka jednom na mjesec ili dva.
Riba je najkvalitetnija hrana. Možete je davati najviše, također kuhane ili sirove. Bitno je da je očišćena od kostiju te da nije pokvarena. Kombinirajte morsku i slatkovodnu ribu.
Mekušci (glavonošci, školjkaši i puževi) su uz ribu najbolja hrana. Lignju, sipu ili mrkača možete davati svježe, ali bi ipak bilo bolja da je skuhano jer je to dosta žilava hrana. Školjke možete pokupiti na moru (dagnje). Doma ih skuhajte i otvorit će im se oklop.
Idi na vrh

Biljke, voće i povrće
Biljnu hranu jedu uglavnom odrasle kornjače. Ne treba je zanemariti niti podcjenjivati jer pruže neke tvari koji nisu prisutne u mesu niti u gotovoj hrani. Odraslim kornjačama biljna hrana treba biti u dnevnoj prehrani, a mladima treba redovito davati da probaju. Koje će bilje kornjača jesti ovisi. Neke jedu gotovo sve voće: jabuke, banane, breskve, nektarine, naranče, mandarine, kivi... Bitno je redovito davati da se proba. Od povrća jedu najviše salatu. Sve vodeno bilje će stariji primjerci jesti, ali