Kornjace

« Crvenouhe Kornjace | Main | Kratko o njima »

Sve u vezi kornjaca
2007/11/19,12:08
Koliko kornjača košta?
Na mnogo mjesta možete pročitati kako je držanje kornjače jednostavno i jeftino. To je tako ako držite kopnenu kornjaču. Prije nego što nabavite vodenu kornjaču morate znati da li će te to financijski izdržati.
Da bi vam kornjača imala kvalitetan život morati ćete joj osigurati prave uvjete. Prave uvjete će te postignuti velikim akvarijem, grijačem, filterom, raznolikom prehranom i svojim trudom.
Veliki akvarij od 200 litara je minimum kad kornjača naraste. Platiti će te ga oko 600 kn. Tu količinu vode treba zagrijavati (termometar i grijač, 150 kn) i čistiti (filter, 180 kn na skuplje). Za kornjaču ćete izdvojiti 60, a za hranu, dok je mala oko 10 kn na mjesec, a kad naraste i više. Računajte na trošak oko 1000 kn.
Idi na vrh

Kornjača i djeca
Ako imate u kući malo dijete, morate biti sigurni da neće dirati kornjaču. Često će djeca krenuti rukom prema kornjači, a one će to shvatiti kao napad. Tada se kornjača brani ugrizom. Kornjače veće od 10 cm mogle bi ozlijediti dijete. Za takve događaje nije kriva kornjača. Kornjača nije ljubimac s kojim se možete igrati.
Također, brigu o vašoj kornjači neće moći voditi vaše dijete.
Idi na vrh

Trachemys scripta elegans je najčešća vodena kornjača koja se drži kao ljubimac. Hrvatski joj je naziv Crveno-uha kornjača, a u pet-shopovima će vam reći da je to Kalifornijska kornjača. Od kuda ovo Kalifornijska, nije mi nimalo jasno. Naime, ovoj kornjači Kalifornija nije prirodno stanište, ali se može tamo naći zato što mnogi vlasnici puštaju ove kornjače u divljinu.

Trachemys scripta scripta je kornjača koju će te teže nabaviti u Hrvatskoj. U svojoj redovnoj ponudi ima je Pet Centar u Zagrebu. Hrvatski naziv mi nije poznat, ali je u Pet Centru zovu Katers kornjača. Pretpostavljam da naziv
Prehrana je jedna od najvažnijih stvari koja izravno utječe na zdravlje vaše kornjače. Prve savjete o prehrani vašeg ljubimca vam najčešće daju prodavači iz pet shopova koji tvrde da je gotova hrana koju oni prodaju sasvim dovoljna te da ona zadovoljava sve potrebe kornjače. To je djelomično istina.
Kornjaču morate hraniti RAZNOLIKO. Tako ćete najlakše izbjeći najčešće probleme i bolesti. Probajte svaki dan davati različitu hranu kornjači. Gotova hrana ne smije biti jedina hrana.

Koliko i kako hraniti
Čime hraniti
Meso
Biljke
Živa hrana
Bolesti kornjača javljaju se najčešće kod novih i neiskusnih vlasnika, baš kao i ostali problemi. Ipak, ako Vam se kornjača razboli to ne mora značiti da ste loš vlasnik. U svakom slučaju, razmotrite Vaše postupke i probajte naći uzrok bolesti te se pobrinite da se Vaše eventualne pogreške ne ponavljaju. Gotovo u svakom slučaju uzrok bolesti je neprimjeren smještaj ili loša prehrana. Pridržavajte se uputa za prehranu i omogućite Vašoj kornjači kvalitetan smještaj.
Neke bolesti ili opasne ozljede može liječiti samo veterinar te bi Vam bilo korisno kada bi se unaprijed raspitali o veterinarima u Vašem gradu/selu/kraju. Uzmite u obzir da ima jako malo veterinara koji liječe kornjače i ostale gmazove, stoga telefonskim pozivom provjerite ako ste našli odgovarajućeg veterinara.

Koliko i kako hraniti?
Mlade kornjače koje su duge oko 13
cm u oklopu treba hraniti svaki dan, jednom ili dva puta ako su se tek izlegle. Odrasle je dovoljno hraniti svaka 2-3 dana. Dajte joj hrane koliko može pojesti. Kada se najede napravit će stanku. Više joj nemojte davati hranu. Također postoji drugi način kada dajete hrane u veličini njene glave, no to nije najkvalitetnija metoda: suhe hrane bi bilo premalo, a mesa previše. Ako možete pronaći neku sredinu između prve i druge metode, držite je se.
Kornjaču nikako ne smijete hraniti u istom akvariju u kojemu i živi. Hranite je u bilo kakvoj posudi koju ćete napuniti do prve visine na kojoj kornjači pliva, a ne hoda. Voda kojom punite ovu posudu mora biti iste temperature ili malo toplija od vode iz akvarija. Kada nahranite kornjaču ostavite je još 15-ak minuta u posudi da obavi nuždu ako je potrebno. Ovako ćete izbjeći neuredan akvarij i nepotrebno prljanje vode. Kornjaču morate hraniti u vodi jer bi se u protivnome mogla ugušiti.
Idi na vrh

Čime hraniti?
Ovo je najteže pitanje vezano uz kornjače. U prirodi se one hrane ribicama, račićima, puževima, biljkama, strvinama, punoglavcima... Naravno, ovako ćete je teško hraniti u akvariju, ali je izvedivo. U prodavaonicama možete kupiti razne gotove hrane: najčešće sušene račiće (gamare) ili štapiće koji u sebi sadrže "sve što kornjača treba". Ni jedno ni drugo ne smije biti jedina hrana. Kao što je već rečeno, kornjaču zbog njenog zdravlja morate hraniti raznoliko.
Mlade kornjače najviše jedu meso, dok odrasle jedu podjednako meso i bilje. Nemojte kornjaču hraniti nikakvim špekom, pancetama, slaninama, grickalicama... ničim što sadržava neke aditive i konzervanse i velike količine masnoće. Ljudski organizam je navikao na dodatke u hrani, ali kod kornjača će oni najčešće izazvati proljev.
Idi na vrh

Meso
Najbolje bi ih bilo hraniti piletinom, govedinom, ribom ili mekušcima. Možete ih hraniti sirovim mesom, ili ako se bojite zaraze onda je hranite kuhanim mesom. Pečeno i bilo koje drugačije pripremljeno meso nije poželjno niti zdravo.
Od piletine jedu sve, ali ih je poželjno nahraniti i pilećom jetrom i srcem. Srce, pileće i goveđe, je najbogatija hrana koju možete dati kornjači. Također, možete je i hraniti goveđom jetrom. Goveđe meso također treba biti dio prehrani, ali u malim količinama. Svinjetina se ne bi smjela davati jer je premasna, ali se može napraviti iznimka jednom na mjesec ili dva.
Riba je najkvalitetnija hrana. Možete je davati najviše, također kuhane ili sirove. Bitno je da je očišćena od kostiju te da nije pokvarena. Kombinirajte morsku i slatkovodnu ribu.
Mekušci (glavonošci, školjkaši i puževi) su uz ribu najbolja hrana. Lignju, sipu ili mrkača možete davati svježe, ali bi ipak bilo bolja da je skuhano jer je to dosta žilava hrana. Školjke možete pokupiti na moru (dagnje). Doma ih skuhajte i otvorit će im se oklop.
Idi na vrh

Biljke, voće i povrće
Biljnu hranu jedu uglavnom odrasle kornjače. Ne treba je zanemariti niti podcjenjivati jer pruže neke tvari koji nisu prisutne u mesu niti u gotovoj hrani. Odraslim kornjačama biljna hrana treba biti u dnevnoj prehrani, a mladima treba redovito davati da probaju. Koje će bilje kornjača jesti ovisi. Neke jedu gotovo sve voće: jabuke, banane, breskve, nektarine, naranče, mandarine, kivi... Bitno je redovito davati da se proba. Od povrća jedu najviše salatu. Sve vodeno bilje će stariji primjerci jesti, ali postoje neke navodno otrovne biljke. Popis će uskoro biti tu. Još mi nije poznat niti jedan slučaj kornjače koja se otrovala akvarijskim biljem. O toj temi je bilo mnoštvo rasprava, a moj je stav da kornjači nitko u prirodi ne izdvaja otrovno bilje, te da će ona sama izabrati ono što joj ne šteti.
Idi na vrh

Živa hrana
Puževe možete sami uzgajati, a možete dati i one bijele pužiće koji se nalaze u travi ispred svake zgrade. Da bi ih kornjača pojela morate im razbit oklop. Vodene puževe stavljate cijele u akvarij, a bijele kopnene u posudu za hranjenje (prije ih morate rabiti). Morski puževi nisu pogodni jer im je teško razbiti oklop. Ako ih želite davati morat će te ih sami izvaditi iz oklopa.
Skakavci su lako dostupna hrana bogata hranjivim tvarima. Skakavci se smatraju najboljom živom hranom. Oklop im je pun kalcija, a meso bjelančevinama. Možete ih lako uloviti na livadama i staviti u posudu za hranjenje. Skakavce možete čuvati i nekoliko dana u plastičnim bocama ili akvarijima. Dajte im neki svježi list i omogućite dolazak zraka.
Riba je kornjačina prirodna hrana. Kornjačama se stavi u akvarij nekoliko akvarijskih riba i onda ih ona sama ulovi kad je gladna. Ovakvo hranjenje je idealna stvar za odmore: prije nego odete nabavite ribe i ubacite ih u akvarij. Najčešće se koriste zlatne ribice i gupije. Gupije možete i sami uzgajati.
Punoglavci su također prirodna hrana kornjača. Njih možete vrlo lako uloviti u barama i staviti ih u akvarij. Pazite gdje ih lovite jer mogu prenijeti zarazne bolesti u vaš akvarij. Ne jedu sve kornjače punoglavce pa se nemojte iznenaditi ako ostanu nepojedene kraj gladne kornjače.
Račići su dosta hranjivi. Ovdje mislim na male račiće koji se nalaze u rijekama ispod kamenja. Lako se love ali ih treba puno. Samo uzmete kamen, okrenete ga i pokupite račiće. Njih stavljajte u posudu za hranjenje jer će kornjača sa njima napraviti veliki nered.
Ličinke komaraca su dobra hrana za male kornjače. Za velike ih se možda čak i ne isplati loviti jer su jako male i treba i par stotina da se nahrani kornjača. Možete ih sami uzgajati.
Gujavice ili kišne gliste su također jedna od najboljih hrana. Gotovo da nema kornjače koja ih neće jesti. Poslije kiše ili prilikom okopavanja vrta uzmite nekoliko komada i dajte ih kornjači u posudu za hranjenje. Manjim kornjačama ih izrežite. Pazite da ih ne uzimate s zemljišta koja su tretirana pesticidima.
katers potječe od engleskog naziva jedne druge kornjače koja s ovom nema nikakve veze. Zbog ovih razloga o ovu kornjaču ću ovdje nazivati njenim engleskim nazivom: Yellow-bellied slider (žuto-trbušna kornjača).

Graptemys pseudogeographica kohnii nije kornjača za početnike. Traži kvalitetnije uvjete od crveno-uhe kornjače i sramežljivija je. Ovoj kornjači nećete moći prići dok se sunča i uvijek će se probati sakriti od vas. Hrvatski naziv joj je koni kornjača.

Testudo hermanni boettgeri ili čančara dobro je poznata vrsta svim žiteljima priobalnih krajeva ali i šire. To je mala kopnena kornjača koja se u prošlosti ali još i uvijek pretjerano lovila zbog prodaje turistima ili nelegalnog izvoza u inozemstvo. Danas ju je zabranjeno otuđivati iz prirode ali se mnogi ljudi ne pridržavaju toga.


Kornjača kao dječji ljubimac
Možda će vaše dijete poželjeti kornjaču kao svog ljubimca, vi ćete mu je kupiti i ona će najvjerojatnije umrijeti u roku od par mjeseci. Tako ćete opet...
Morate znati da kornjača nije ljubimac o kojem bi se kvalitetno moglo brinuti dijete. Morate prije misliti na mijenjanja vode, hranjenja, čišćenja akvarija i sve ostale obaveze koje držanje kornjače donosi. Vaše ih dijete neće moći obavljati.
Idi na vrh

Putovanja
Ukoliko živite sami i često putujete (na putovanja dulja od pet dana), morali biste naći osobu od povjerenja koja će vam hraniti kornjaču i eventualno mijenjati vodu i čistiti akvarij. Prije nego odete poželjno bi bilo nabaviti nekoliko gupija ili nekih drugih manjih riba kako bi kornjača imala dovoljno hrane.
Idi na vrh

Kornjača i Vaše zdravlje
Za razliku od ostalih čestih ljubimaca, kornjače ne izazivaju niti jednu alergijsku reakciju kod ljudi. Ako se pažljivo skrbite za njih, mogućnost bilo kakve zaraze jednaka je nuli. Poslje svakoga doticaja s kornjačom dobro operite ruke jer kornjače mogu nositi zarazne bakterije. Jedna od ozbiljnijih bolesti koju kornjača može prenijeti na čovijeka (najčešće na dijete) je salmonela. Prehrana koja uključuje sirovo meso može rezultirati pojavom te bolesti kod vašeg ljubimca. Pažljivim pranjem ruku izbjeći ćete bilo kakve zaraze.
mještaj je gotovo najbitnija stvar vezana uz držanje kornjača. Ako želite da vam kornjača bude zdrava trebate poći od kvalitetnog smještaja. Priprema akvarija će vam oduzeti dosta vremena, ali to nije nužno. Ako se potrudite, akvarij će vam skupa sa kornjačama, pružiti užitak i opuštanje. Možda će Vam prodavač u pet shopu ponuditi kao "idealan" smještaj za kornjaču kuglu od 12 litara ili manju. Nikako nemojte prihvatiti to: kornjača će je prerasti u roku od godine, teško ju je čistiti i ostaviti će posljedice za kornjačin vid. Naime, kugla ima nepravilan lom svjetlosti i "iskriviti" će vid kornjači.

Za smještaj kornjače trebat će vam akvarij, grijač, filter, kopno unutar akvarija i poneke sitnice. Računajte da će te za kvalitetan smještaj odrasloj kornjači trebati izdvojiti minimum 1500 kuna. Na vašu sreću, uređivanje akvarija možete vršiti postepeno.

Jeftina zamjena za akvarij može biti plastična kada. Što veća to bolja. One se mogu opremiti kao i akvarij ali vizualno zaostaju za staklenim akvarijem. Ako nemate novaca, a želite kornjači pripremiti što bolji smještaj onda uzmite takvu plastičnu kadu.

Idi na vrh

 

Коментари

Comment Icon

Sta da radim kod kornjace jer ima nesto belo kao neki plih na vratu

Posted by: Jovana. at 2008/12/20, 21:24
Comment Icon Treba mi pomoc

Sta da radim?Kornjaca mi ima nesto belo i izgleda kao neki plih i nalazi se na vratu, nesto je u poslednje vreme sva usporena i nije toliko aktivna...

Posted by: Jovana at 2008/12/20, 21:25
Comment Icon vodu koja je u akvarijumu mora biti destilovana

imam dve crvenouhe kornjace,zimus mi je jedna zavrsila na operacionom stolu jer joj se pojavio kamenac u pljuvacnim zlezdama.sad je dobro,oporavak je dugo trajao,da vase kornjace ne prodju kao moja obavezno sipajte destilovanu vodu

Posted by: tijana at 2009/04/17, 15:00
Comment Icon pomoc!

moja kornjaca vec nedelju dana ne otvara oci

Posted by: Marija at 2009/07/07, 13:38
Comment Icon kornjace i filter na prodaju

prodajem dve polno zrele, crvenouhe kornjace, muzijaka i zenku stare 2 godine, nikada nisu bile bolesne ili imale bilo kakvih problema sa zdravljem ,velike su i jake, dobro cuvane i pazene, hranjene specijalnom hranom za kornjace, vitaminima i cistim proteinima, oklop mazan ad kapima cvrst i lepo razvijen, mogucnost kupovine i filtera 1000 l/h . cena po dogovoru. kontakt na mail muxi@sezampro.rs

Posted by: marko at 2010/07/25, 17:25
Comment Icon UPOMOC!!!

Kako razlikovati muzjaka i zenku kalifornijske kornjace???Imam i muzjaka i zenku jedan/jedna je mala a druga je kao te dve male velika!

Posted by: Tea at 2011/03/30, 15:50
Comment Icon UPOMOC!!!

Kako razlikovati muzjaka i zenku kalifornijske kornjace???Imam i muzjaka i zenku jedan/jedna je mala a druga je kao te dve male velika!

Posted by: Tea at 2011/03/30, 15:50
Comment Icon UPOMOC!!!

Kako razlikovati muzjaka i zenku kalifornijske kornjace???Imam i muzjaka i zenku jedan/jedna je mala a druga je kao te dve male velika!

Posted by: Tea at 2011/03/30, 15:51
Comment Icon kopnena ili vodena

sin je sa drugarom pronašao u jednoj rupi tek rodjenu kornjaču (pored nje je bila ljuska od jajeta), rupa se nalazi 10-tak metara od vode, pa nas interesuje da li je ona vodena ili kopnena kornjača. Mi smo joj kući napravili akvarijum kao da je ona vodena, dakle ima i kopna, jede dehidrirane rakčiće (bolje reći obožava ih)ali voli biti u vodi i skrivati se ispod velkih školjki koje smo joj stavili. Pomoć, može?

Posted by: Katarina at 2011/05/20, 08:01
Comment Icon šta zači kada kornjača sama ddodje u dvorište.hitno mi odgovorite

da

Posted by: milica at 2012/08/27, 20:21
Comment Icon pomoc

moja kornjaca skoro mesec dana
nece da otvori oci inace je sumska mazala sam mascom HROLOFENIKOL to mi je rekao veterinar ali ne pomaze ne znam sta da radim

Posted by: ivana at 2013/04/02, 17:08
Comment Icon kornjace

koje su bolje kornjace vodene ili kopnene, koje su izdrzljivije

Posted by: Filip at 2013/05/24, 11:25
Comment Icon POMOC

kupio bi, za dvoriste da budu i leti i zimi napolju, koje su naj bolje? HVALA!

Posted by: Filip at 2013/05/24, 11:38
Comment Icon kornaca

imam kornjacu ima 2 filtera 1 grejac akvarijumod 40 litara.imam 4 kornjace3rizenke ijednog muzijaka.

Posted by: david at 2013/07/03, 23:27
Comment Icon kornjaca

Zdravo. Komsija mi je sad doneo kornjacicu nasao je napolju pa predpostavljam da je kopnena. Buduci da ne znam nista o kornjacama a ne mogu samo da je pustim nazad, sta da radim, gde da je stavim, cime da je hranim?? Hvala unapred

Posted by: Ljubica Lizdek at 2014/04/29, 11:47
Comment Icon LJUDSKA GLUPOST!!

MENE PROSTO BOLI VAŠA GLUPOST!!!! Ne mogu da verujem šta vi ljudi pišete.Da li ste vi normalni? Imam kornjaču 10 godina,ne živi u akvarijumu,već se šeta po kući i ima svoj prostor sa vodom gde ide da jede i ulazi kad ona HOĆE!Kornjača se brani ugrizom?? Da,naravno ako je tretirate kao niža bića i kao ne člana Vaše porodice!Ne pada joj na pamet da ugrize ako živi u ljubavi i pažnji! Moja u životu nije otvorila usta,osim kad jede i zeva!A bilo je milion SLUČAJNIH naglih pokreta. Moja kornjača je moj član PORODICE! TRČI za mnom i ostalim ukućanima da se mazi i LJUBI!LJUBI SE PO POLA SATA!! Kao dete je!SVAKA životinja će se ponašati ovako kako ste VI napisali,ako se i VI tako ponašate prema njoj.Kao i svako živo biće,kako ti prema njemu tako on prema tebi! Treba malo da oslušnete te životinje,da vidite šta one HOĆE i šta njima PRIJA! I da imaju slobodu,to je njihovo pravo!A ako niste spremni na to i na pružanje pažnje i ljubavi,onda ne treba ni da je kupujete,isto tako ako niste spremni da se starate o detetu i da mu pružate ljubav,NE TREBA ni da ga pravite!I kornjače NE TREBA da vam služe za dekor u akvarijumu!Ne,vi sve "školski" i onako kako je jednom neka budala zapisala,tako svi radite.Kud svi turci tu i mali Mujo.Niko se nije potrudio da oslušne tu jadnu životinju.Kakav akvarijum,kakve ***??! Gde u prirodi imaju to? Imaju vodu,i suvi prostor,i ako se malo potrudite da shvatite te životinje,videćete da VEĆINU vremena provode VAN VODE.Na suncu! I najviše me je fasciniralo što sam pročitala da im trebaju neka specijalna svetla zbog vitamina! Jel vi ljudi čujete sebe? Vitamini iz struje? VAŽI!Gde to ima u prirodi zimi? A kad je kod vas i ima svoju slobodu,što znači da može da ode kod prozora ili napolje i da se sunča! Kad je leto,moja kornjača se po ceo dan sunča! I ništa joj ne fali u ovakvim uslovima u kakvim je držim,živa je i zdrava,i ŽIVAHNA I PUNA LJUBAVI!Ib za 10 godina NIKADAA nije bila bolesna,a vaše umiru od upale pluća,mekih oklopa i rana na telu,što sve prouzrokuje stalni boravak u vodi! Ljudski rod treba da se stidi svoje gluposti i da se pokrije ušima,ponašate se prema tim životinjama kao prema robovima! Ako smo ih već lišili njihove prave slobode,potrudite se na neki drugi način da im stvorite ugodnu atmosferu i slobodu. Meni je moja kornjača moj član porodice.E TOLIKO!

Posted by: Teodora at 2015/02/06, 19:32
Comment Icon Molim Vas pomoziteeeeeeee

Moja kornjaca odbija hranu nije joj vreme za zimski san jedino joj je malo sluzav oklop neznam sta da radimm hranim je hranom kojom mogu da se hrane ribice hrana je u obliku kockica citao sam sve i na svim forumima hitnoooooo pomoc!!!!!!!!

Posted by: Vuk Djuric at 2016/02/28, 23:11
Comment Icon Vuce Djuricu

Ne hrani je hranom za ribice nego kupi racice ili probaj malo mlevenog mesa ili parizer

Posted by: Vuk Markovic at 2016/05/30, 12:34
Comment Icon Upomoc kornjaca se porodila!

Moja kornjaca stara oko 10 godina se poradja u akvarijumu.
Da li mogu jaja opstati ako ih nakon porodjaja stavim u veliku posudu sa zemljom (zakopam)?

Posted by: Nikola at 2016/07/10, 14:28
Comment Icon

Zasto se desava da je voda u akvarijumu sluzava i da je povrsina kao masna vec drugi dan posle pranja akvarijuma i menjanja vode i oko vrata kao da ima najblize objasnjeno paucinu hvala na svakoj pomoci

Posted by: mitrovic gordana at 2016/11/01, 19:59
Comment Icon pomoć...

dobio sam malu vodenu kornjacu od 9 nedelja cime da je hranim.

Posted by: Vasilije at 2017/02/02, 18:13
Додај коментар

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu