Kornjace

« Sve u vezi kornjaca | Main | Trachemys scripta elegans-CRVENOUHA KORNJACA »

Kratko o njima
2007/11/19,19:01
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Reptilia
Order: Testudines
Family: Emydidae
Genus: Trachemys
Species: Trachemys scripta

Prirodno staniste

U Severnoj Amreci nastanjuje podrucija Zapadne Vird�inije, Indijane i Ilinoisa, pa sve juznije od Meksika , Venecuele i Juzne Amerika. Ovo su njena prirodna podrucija odakle potice ali ovu kornjacu mozemo naci i na drugim kontinetima gde je covek sa svojom nemarnoscu prema ovim zivotinjama, vestackim putem naselio neka podrucija Evrope i Azije. Najcesce naseljavaju mirnije vode (reke, jezera i mocvare) koje imaju pristupacnu obalu , sa peskovitim dnom ili muljevitim, sa nesto bujnijom vegetacijom.

Velicina i polna obelezja

Ako govorimo o maksimalnoj velicini ,odmah mozemo reci da je i maksimalna velicina jedan od pokazatelja polnih razlika. Naime, zenka kada dostigne tu maksimnalnu velicinu ona je znatno veca od muzjaka i njena velicina iznosi izmdju 15 - 20 cm, dok muzjak maksimalno naraste oko 10 - 12 cm .. Postoje zenke koje su nadjene i duze velicine, cak i do 25-30 cm duzine ali to su veoma retki primerci.

Kada govorimo o polnim razlikama, pored toga sto smo rekli da je razlika u velicini oklopa izmedju muzjaka i zenke, postoji i ralzika u duzini repa koja sada ide u korist muzjaka( duzi i vitkiji rep je kod muzjaka ). Takodje kloaka kod muzjaka je udaljena od oklopa nego sto je kod zenke bliza ivici oklopa. Karakteristicne su prednje kandze kod muzjaka koje su bas izrazene i duge. Oklop kada pogledamo sa donje strane ,primeticemo blago ulegnuce po sredini kod muzjaka koje ima funkciju lakseg balansiranja pri parenju.

Ishrana

Crvenouha kornjaca spada u omnivore sto znaci da je njen jelovnik ima veliku listu raznovrsne hrane. Od neke biljne hrane koju rado uzima kada je u poodmakloj adult velicini , ova kornjaca jede i insekte , beskicmenjake u vodi ,pa cak i ako moze da uhvati po neku manju ribu rado ce je pojesti ili ako naidje na mrtvu ribu bez dvoumljnja ce i to prihvatiti. Primetno je kod mladih kornjaca veca potreba za hranom zivotinskog porekla.

Zivotni vek i hibernacija

Zivotni vek crvenouhe kornjace dosta varira i zavisi od njene hibernacije. Ako njena hibernacija ide nekin normalnijim prirodnim tokom ,zivotni vek ce biti duzi, u suprotnom bice kraci . U prirodi zivotni vek ove kornjace moze da dostigne preko 50 godina cak je negde zabelezeno i 75 godina! (Dundee i Rossman, 1989).

Razmnozavanje

Ove kornjace se u prirodi vrlo lako pare i njihov pocetak parenja traje od marta pa sve do jula i to 1 - 3 puta . Broj izlezenih jaja zavisi od zenke koliko je ona stara i koliko je "istrosena" reprodukcijom. Ako u jednoj godini zenka izleze samo jedanput jaja, reproduktivnost je veca i vremenski duza, u suprotnom manja. Inace taj broj se krece od 4- 23 jaja. Inkubacija tih jaja traje oko 85 dana ali u zavisnosti od temperature i vlaznosti taj period ce biti duzi ili kraci ( visa temperatura i veci procenat vlaznosti skracuje taj vremenski interval)

Коментари

Додај коментар

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu