Kornjace

FAQ za vodene kornjace
2007/11/18,23:14

1. P: Zašto moja kornjača odbija svu ponuđenu hranu?

O: Kornjače znaju odbijati hranu zbog neke bolesti, prilagođavanja na novi okoliš, gutanja stranih tijela (pretjerano gutanje kamenčića) ili neprikladnog smještaja. Neke kornjače odbijaju hranu i u dobrim uvjetima držanja, to zna potrajati nekoliko dana, tjedana pa čak i mjeseci. Nama zasad razlozi nisu poznati.

2. P: Zašto moja kornjača cijele dane leži (miruje ili spava) na dnu akvarija?

O: Postoji mogućnost da je vaša kornjača bolesna-provjerite na popisu "bolesti". Kornjače znaju mirovati zbog preniske pa čak i previsoke temperature, nedostatka vitamina (nepravilna prehrana) i ostalih nepogodnih uvjeta u njihovoj nastambi.

3. P: Zašto moja kornjača ne izlazi na kopno?

O: Postoji više mogućih razloga zašto kornjače ne izlaze na kopno: temperatura vode i kopna je možda previsoka, nemaju osiguran pristup kopnu, na kopnu se možda osjećaju ugroženo zbog nečije prisutnosti. Kornjačama treba neko vrijeme da se priviknu na novu okolinu i ako su ostali uvjeti osigurani vaša će kornjača s vremenom početi izlaziti na kopno, potrebno je malo više vremena da kornjača stekne vaše povjerenje i počne izlaziti na kopno uz vaše prisustvo.

4. P: Koji je pravilan smještaj za moju kornjaču?

O: Kornjače se nažalost još danas prodaju u plastičnim posudama sa palmicom. To nije pravilan smještaj za vašu kornjaču! Pravilan smještaj kornjače je akvarij sa kopnom, filterom, grijačem, adekvatnom rasvjetom… o pravilnom smještaju možete pročitati ovdje .

5. P: Zašto kornjača treperi prednjim nogama?

O: Treperenje nogama/noktima je najčešće udvaranje mužjaka ženki kako bi ih naveli na parenje, no ima slučajeva da ženke trepere prema mužjacima a ima i istospolnih “udvaranja”. Neki smatraju da je treperenje znak dominacije.

6. P: Da li smijem puštati svoje kornjače u šetnju?

O: Vodene kornjače se u pravilu ne bi smjele puštati u šetnju iz razloga što ih time izlažete stresu i mogućnosti da se razbole (prehlade i upale). Uvijek ima iznimaka, neki vlasnici su navikli svoje kornjače na česte izlaske iz akvarija no bolje je ne provoditi takvu praksu iz navedenih razloga.

7. P: Čime da hranim svoju kornjaču?

O: Pravilna prehrana kornjača ne sastoji se samo od račića i granula, kornjačama je potrebno i meso, povrće pa čak i malo voća ...o pravilnoj prehrani možete pročitati ovdje .

8. P: Zašto me kornjača grize?

O: Kornjača grize vašu ruku jer ju smatra izvorom hrane, isto tako grize u slučaju ako se osjeća ugroženo.

9. P: Zašto kornjača puše odnosno sikče na mene?

O: Siktanje ne znači da je vaša kornjača ljuta i da vam prijeti! Kako kornjača ne može zbog oklopa širiti i skupljati svoj prsni koš, pri udisaju proširena pluća zauzimaju puno prostora u njenom oklopu. Kornjače u slučaju opasnosti uvlače sve udove i glavu u oklop a pritom moraju brzo izbaciti zrak iz pluća što mi čujemo kao siktanje.

10. P: Zašto moja kornjača pliva u koso?

O: Vaša kornjača najvjerojatnije ima upalu pluća, više o toj bolesti možete pročitati ovdje .

11. P: Kakvu filtraciju treba moja kornjača?

O: Kornjača kao i ostale vodene životinje zahtijeva mehaničku, biološku i kemijsku filtraciju. O filtraciji možete pročitati ovdje .

12. P: Da li kornjača treba posebnu rasvjetu?

O: Kornjačama je potrebna UVA i UVB rasvjeta kako bi normalno mogle funkcionirati. Više pročitajte ovdje .

13. P: Da li su alge u akvariju štetne za moju kornjaču?

O: Alge u akvariju nisu štetne za vašu kornjaču.

14. P: Da li je potrebno pripremati vodu?

O: Potrebno je priprenati vodu. Vodu možete ostaviti u širokoj plitkoj posudi da odstoji 24 sata, jednostavniji način pripreme vode je dodavanje sredstava za pripremu vode koje možete kupiti u bolje opremljenom pet shop-u.

15. P: Kojeg je spola moja kornjača?

O: Ako je vaša kornjača još mala ne možete razlikovati spol! Spol se može pouzdano utvrditi tek nakon nekoliko godina kada kornjača naraste. Karakteristike spolova možete pogledati ovdje .

16. P: Koliko uistinu mogu narasti crvenouhe kornjače?

O: Crvenouhe kornjače su najprodavaniji gmaz u svijetu, mnogi misle da te kornjače ne narastu velike ali se varaju! Ženke u prirodi mogu narasti čak do 35 cm, mužjaci su nešto manji-30cm. U zatočeništvu ženke dostignu veličinu od oko 25 cm a mužjaci oko 20cm-uvijek ima iznimaka! Rast kornjače u zatočeništvu uglavnom ovisi o uvjetima držanja.

17. P: Koliko dugo žive crvenouhe kornjače?

O: Crvenouhe kornjače u zatočeništvu mogu doživjeti i do 40g.

18. P: Zašto s moje kornjače vise bijele sluzave naslage i zašto joj otpadaju dijelovi oklopa?

O: Vaša kornjača se ljušti-izmjenjuje kožu i pločice oklopa tokom cijelog života.Više o ljuštenju možete pročitati ovdje .

19. P: Uvijek gladna?

O: Kornjača će uvijek tražiti više hrane nego što joj je potrebno, nemojte prehranjivati svoju kornjaču jer se i ona može udebljati! 

20. P: Zašto jede kamenje?

O: Kornjače u prirodi ponekad zbog probave gutaju male količine sitnog šljunka i pijeska. Zbog nepravilne prehrane (nedostatka vitamina) ili bolesti kornjače mogu početi gutati velike količine kamenja koje mogu uzrokovati začepljenja probave a u najgorem slučaju i smrt kornjače. Iz navedenih razloga neki vlasnici svojim kornjačama stavljaju krupnije kamenje (oblutke) koje je veće od kornjačine glave, iako su sitniji šljunak i pijesak prirodniji. Kako ne bi došlo do pretjeranog gutanja kamenja ponudite svojoj kornjači pravilnu prehranu .

21. P: Jesu li kornjače društvene životinje, tj. je li sama ako nema prijatelja?

O: Kornjače su samci, dvije ili više kornjača će se slagati dok su mlade ali kasnije kada spolno dozriju postoji mogućnost da se neće slagati, pogotovo ako se radi o kornjačama istog spola. Osnovni uvjet za držanje kornjača zajedno je da im se omogući veliki životni prostor no niti to ne garantira mir. Ako niste spremni u slučaju neslaganja za svaku kornjaču imati poseban akvarij bolje ostanite na jednoj kornjači!

22. P: Što je hibernacija i da li je potrebna mojoj kornjači?

O: Hibernacija je prirodni mehanizam kojim se hladnokrvne (i neke toplokrvne) životinje štite od učinka niske temperature...ukratko zimski san.Hibernacija ima svojih dobrih i loših strana,nije nužna (iako je poželjna) za kornjače koje žive u akvarijskim uvjetima. Više o hibernaciji možete pročitati ovdje .

23. P: Zašto moja kornjača zijeva?                                                                       

O: Kornjače u večini slučajeva zijevaju kao i mi ljudi. Zijevanje tj. otvaranje usta na kopnu isto tako može biti znak upale pluća ili problema sa dišnim sustavom. U tom slučaju kornjača će tijekom otvaranja usta ispuštati piskutavi zvuk. Kada kornjače širom otvaraju usta u vodi-one kašlju. Ukoliko se zijevanja i kašljanja ponavljaju nekoliko dana za redom postoji mogućnost da je vaša kornjača bolesna.

24. P: Da li smijem zajedno držati kornjače i ribe?

O: Kornjače i ribe se mogu držati zajedno. Naravno velika je mogućnost (99%) da će kornjača pojesti ribu ako je uspije uhvatiti. Zato je najbolje imati mjesta za skrivanje riba. 

25. P: Da li smijem rezati nokte svojoj kornjači?

O: Kornjačama se nikada ne smiju rezati nokti.

Saveti
2007/11/18,22:53

Akvaterarijum:

- Dok je Vaša kornjača još mlada možete je držati u bilo kakvoj staklenoj ili plastičnoj posudi, u kojoj će kornjača imati dovoljno prostora za plivanje i kretanje
- Obezbedite joj malo ostrvo na koje će po želji moći da se popne
- Vodite računa o visini akvaterarijuma, da kornjača ne bi pobegla

Voda:

- Kornjaču držite u prethodno prokuvanoj ili flaširanoj vodi (naravno negaziranoj!)
- Ukoliko nemate odgovarajuće filtere za prečišćavanje akvarijumske vode,menjajte vodu po potrebi, svaka 2 do 3 dana
- Nivo vode u akvaterarijumu treba da bude iznad oklopa kornjače,ali dovoljno nizak da kornjača,oslanjajući se na svoje zadnje noge, nesmetano može doći do vazduha (kornjače dišu atmosferski vazduh, za razliku od riba)

Ishrana:

- Crvenouhe kornjače su pretežno mesojedi, pa im tako treba prilagoditi i ishranu
- Hrana koja je pogodna za ishranu je u pretežno sušenom obliku: Gammarus račići, Tubifex crvi u presovanim kockama, sušene larve komaraca...
- Od granuliranih hrana kao posebno kvalitetna pokazala se"Tetra Repto Min” proizvođača”Tetra”
- Odraslim kornjačama možete ponuditi i neku od granuliranih hrana za pse i mačke
- Od sveže hrane možete davati sirovo juneće, pileće i riblje meso
- Vaše kornjače hranite jednom do dva puta dnevno
- Parizer, salama, šunka, kačkavalj nisu za Vašu kornjaču
- Jednom nedeljno ne hranite kornjaču. To je dobro za zdravlje Vašeg ljubimca
- Hrane treba dati toliko koliko kornjača može da pojede za 2-3 minuta.Ostatak hrane uklonite iz vode
- Jednom do dva puta nedeljno treba dati nekoliko Gammarus račića natopljenih sa 2 - 3 kapi vodenog rastvora AD vitamina

Temperautra:

- Možda i najvažnija stvar u pravilnoj nezi Vaše kornjače je temperatura vode
- Optimalna temperatura je od 24 do 27C.Od pravilno podešene temperature zavisi stepen aktivnosti i apetit kornjače

Akvarijumske kornjace
2007/11/18,22:48
Akvarijumske kornjače - a naročito crvenouhe Pseudemys scripta elegans izborile su u mnogim domovima kod nas ugledno mesto kućnih ljubimaca. Zaslužile su to pre svega lepim izgledom, nenametljivim ponašanjem i skromnim zahlevima.Crvenouha kornjača (dobila je ime po crvenom trouglu sa obe sirane glave kod očiju) stanovnik je slatkih, toplih voda istočnih delova SAD Meksika i Centralne Amerike, Zbog toga joj najviše odgovara akvarijum (bar pet litara vode na jednu kornjaču) u kome je temperatura konstantna, ne niža od 25 i ne viša od 35 C. To jednostavno možemo regulisati običnim akvarijumskim grejačem.
Uslovi za život
lako ove kornjače ne traže mnogo nege i izuzetne uslove za život, tri faktora su presudna:
kalcijum, sunčeva svetlost i vitamini.

Kalcijum:
Čini osnov koštanog sastava ovih životinja i bez njega se one ne mogu normalno razvijati.

Sunčevi zraci:
Neophodni su, ovim na prvi pogled sporim životinjama, za svakodnevni život, jer učvršćuju kalcijum u kostima, povećavaju otpornost organizma i regulišu apetit, Tako, na primer, ukoliko temperatura vode u kojoj žive (i vazduha) padne na samo dvadeset stepeni, akvarijumska kornjača prestaje da uzima hranu. Sunčevi zraci su neophodni, ali sa njima ne treba preterivati. Najbolje je, ako akvarijum smestimo u sunčan deo stana i pritom vodimo računa da temperature vode i vazduha ne prelaze 35 stepeni. Najidealnija mesta u stanu su ona, gde će već i deo akvarijuma biti izložen sunčevim zracima, a manji deo u hladu.

Vitamini: Važni su (posebno vit. D) za rast i vitalnost kornjača, a naročito u prvim godinama života.
Zbog toga im se pri svakodnevnom obroku, dodaju mineralne soli i vitamini. Mogu se nabaviti u akvarističkim prodavnicama (u prahu i tečnom stanju, koji se lako rastvaraju u vodi).

Akvarijum i ishrana
Pri čuvanju kućnih ljubimaca, svaki uzgajivač treba da vodi računa o stvaranju što približnijih uslova sa onima u prirodi. Najbolji akvarijumi za držanje ovih kornjača su oni iz "dva dela". Prvi deo predstavlja vodenu sredinu, a drugi kopno. "Kopno" u akvarijumu može se, međutim napraviti i stavljanjem komada plute ili drveta, koji plutaju slobodno ili su pričvršćeni (zalepljeni) za jednu staklenu stranicu. Dno akvarijuma treba pokriti kamenčićima, u uglu zasaditi vodeno bilje. Voda u akvarijumu, koja se menja bar jednom nedeljno, može bili i iz vodovoda, jer vodene kornjače nisu naročito osetljive na hlor (ipak je sigurnije upotrebni vodu koja je par dana odstajala i iz koje je ispario hlor).

Akvarijumske kornjače su mesožderi i prijaju im komadići posnog sirovog mesa, ribe ili nekog insekta. Međutim, pri svakom obroku kornjačama treba davati obavezno malo povrća (salate, šargarepe, kuvanog spanaća ili blitve). Uz to, prihranjuju se i vitaminima.

Vlasnike ovih malih, oklopnih ljubimaca često, zabrinjava slab apetit.
Zbog toga nam naši kupci i postavljaju pitanje:
Zašto moja kornjača neće da uzima hranu?
Razloga za to ima više. Najčešći je, međutim u neadekvatnoj temperaturi vode, vazduha ili nedostatku sunčevih zraka (zimi se to reguliše sijalicom), a ponekad i u prethodnoj pogrešnoj ishrani ili bolesti.

Prva pomoć
Pri čišćenju i pranju akvarijuma nikako ne treba upotrebljavati deterdžente i druga slična hemijska sredstva, koja i u malim količinama (ukoliko se zadrže na staklu ili kamenčićima), mogu da izazovu razne upale kod našeg ljubimca. Treba u neposrednoj blizini akvarijiima izbegavati i eventualnu upotrebu insekticida i sličnih preparata, jer i to može da šteti kornjačama.
Ukoliko i pored svih predostrožnosti naše kornjače razbole, u većini slučajeva im sami možemo pružiti prvu pomoć.

Tako, na primer. primetite li da je vašoj kornjači oklop mekan na dodir, to je znak da je ne hranite pravilno ili da su joj životni uslovi loši. Mineralne soli, vitamini i odgovarajuće dijete, za kratko vreme mogu da reše taj problem Kad primetite da kornjača nema apetit, da ga je izgubila, dajte joj vitaminske preparate.

Kod učestalih proliva, najbolji su lek su "post" i dijeta, uz dodatak vitaminskog preparata gvozđa.

Jedna od najtežih bolesti, koja može da zadesi kornjače uopšte, je zapaljenjc pluća.
Dijagnozu nije teško postaviti. Obolela kornjača tesko diše, nozdrve su joj vlažne i nema apetit. To oboljenje vi ne možete lečiti, pa će najbolje biti da se obratite veterinaru za savet.

Bolesti i lečenje

Držanje akvarijumskih kornjača predstavlja posebno zadovoljstvo jednog broja ljubitelja životinja. Zbog toga što se lako održavaju, ne traže mnogo prostora i hrane, postale su popularni kućni ljubimci. Sasvim je prirodno da se javljaju i problemi kod njihovog uzgoja. Važno je znati iz kog klimatskog pojasa potiču vaše kornjače. One koje se donesu iz toplijih krajeva u predeo promenljive klime traže više nege. Ukoliko se znaju osnovna pravila čuvanja, hrane i nege, onda će i problemi koji se javljaju biti svedeni na minimum.

Od kojih bolesti najčešće oboljevaju akvarijumske kornjače? Najčešće bolesti koje se sreću kod akvarijumskih kornjača su:

1.

razmekšavanje oklopa.

2,

oboljenje očiju.

3.

gljivična oboljenja,

4.

obamrlost (somnolentnost).

5.

gubitak apetita

6.

otoci

7.

ozlede

8.

rane

Kornjace-NASI PRIJATELJI
2007/11/18,22:30
Moje dve kornje Homer i Bart su veoma zivahne.Samo me Brine to sto nece da jedu.Vec dva dana ne jedu.Je li imate neki savet.Svako ko voli zivotinje neka dodje.Homera i Barta sam uzeo pre tri dana i nemam bas neko iskustvo.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu